Ιστορίες της Ελιάς

Η περιοχή slide image 3

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Οι αρχαίοι Έλληνες για να εξηγήσουν την παραγωγή όλων των σημαντικών προϊόντων, πίστευαν ότι προέρχονται από τους θεούς οι οποίοι διαφύλατταν την ευφορία και τη γονιμότητα της γης. Στο δύσκολο αυτό έργο τους οι θεοί, που ήταν οι δωρητές των αγαθών και του πολιτισμού, είχαν βοηθούς μυθικούς ήρωες και ημίθεους, όπως ο Ηρακλής, ο Προμηθέας , ο Θησέας.

Ο πιο γνωστός μύθος για την ονομασία της Αθήνας, αναφέρεται στον αγώνα της Αθηνάς και του Ποσειδώνα. Οι δύο αντίπαλοι , η Αθηνά και ο Ποσειδώνας, ανέβηκαν στο βράχο της Ακρόπολης, όπου ήρθαν και οι άλλοι δέκα Θεοί από τον Όλυμπο για να κάνουν τον δικαστή στη διαφωνία των δύο θεών, ενώ παρίστατο και ο Κέκροπας (ο τότε βασιλιάς της Αθήνας) σαν μάρτυρας.

Πρώτος ο Ποσειδώνας στάθηκε στη μέση του ιερού βράχου και με την τρίαινά του έδωσε ένα δυνατό χτύπημα στο έδαφος. Αμέσως ξεπήδησε ένα κύμα αλμυρού νερού που σχημάτισε μια μικρή λίμνη που την ονόμασαν « Ερεχθηίδα» θάλασσα.

Μετά ήρθε η σειρά της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας, να παρουσιάσει το δώρο της και αφού κάλεσε τον Κέκροπα για μάρτυρα, χτύπησε με το δόρυ της την Αττική γη και φύτρωσε πάνω στο βράχο μια αειθαλής ελιά γεμάτη καρπούς. Το δέντρο αυτό σωζόταν για πολλά χρόνια αργότερα.
Μετά το δώρο της Αθηνάς ο Δίας κήρυξε το τέλος του αγώνα και είπε στους άλλους Ολύμπιους Θεούς να κρίνουν σε ποιόν από τους δύο θεούς θα δοθεί η πόλη. Αυτοί ζήτησαν τη μαρτυρία και τη γνώμη του Κέκροπα. Αυτός από το βράχο ψηλά έριξε μια ματιά τριγύρω, αλλά όπου και να κοίταζε, τα μάτια του αντίκριζαν αλμυρό νερό, τις θάλασσες που από παντού έζωναν την Ελλάδα. Το δέντρο της ελιάς όμως που είχε κάνει η Αθηνά να φυτρώσει και οι καρποί της, ήταν για την πόλη μια υπόσχεση για δόξα και ευτυχία.
Γι αυτό και ο Κέκροπας θεώρησε πως το δώρο της Αθηνάς ήταν πιο χρήσιμο και έτσι της δόθηκε η προστασία και κυριαρχία της πόλης.

 

—————

 

Ο Πίνδαρος, ο μεγαλύτερος λυρικός ποιητής της αρχαιότητας, ισχυρίζεται ότι ο Ηρακλής, ο γνωστός ήρωας της ελληνικής μυθολογίας, φύτεψε μια αγριελιά στο ναό της Ήρας, στην Αρχαία Ολυμπία, όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση των 12 άθλων του. Την έφερε μαζί του από τους Υπερβόρειους (μυθικός λαός που κατοικούσε πολύ Βόρεια ίσως και στον Ουρανό).

Οι αρχαίοι Έλληνες θεωρούσαν την ελιά σύμβολο των Ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Δόξας. Το μοναδικό βραβείο που δινόταν στους Ολυμπιονίκες ήταν ο « κότινος», στεφάνι από την καλλιστέφανο ελιά, την ελιά του Ηρακλή.

Με κλάδους ελιάς ήταν στεφανωμένο και το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Δία στην Ολυμπία, έργο του Φειδία, ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου.