Η Περιοχή

Η-περιοχή-slide-image

Η ΠΕΡΙΟΧΗ

Ο ελαιώνας της Άμφισσας, είναι από τους αρχαιότερους ελαιώνες της χώρας μας με ιστορία 3000 ετών. Τα πρώτα στοιχεία κάνουν λόγο για μάζεμα των καρπών των αγριελιών του Ελαιώνα της Άμφισσας ήδη από την Νεολιθική Εποχή! Πρώτοι οι Πελασγοί, σύμφωνα με τις πηγές ωστόσο, φύτεψαν εδώ ελιές κατά τα προϊστορικά χρόνια. Από τότε έως σήμερα, η χρήση του χώρου δεν έχει αλλάξει ποτέ, όσοι κατακτητές κι αν πέρασαν. Καταλαμβάνει 55.000 στρέμματα και αριθμεί περίπου 1.200.000 δέντρα. Πρόκειται για μια έκταση που φτάνει από την Άμφισσα ως την θάλασσα του Κορινθιακού, από την Ερατεινή έως την Κίρρα. Έίναι ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας της Ελλάδας και ανήκει στο περίφημο Δελφικό Τοπίο.

Αποτελεί μια αμιγή μη γραμμική καλλιέργεια με ελαιόδεντρα μεγάλης ηλικίας (το 70% από αυτά έχουν ηλικία πάνω από 150 έτη). Οι κορμοί τους έχουν βαθιές πτυχώσεις και ανεπτυγμένο φύλλωμα, ενώ το ύψος τους σε πολλές περιπτώσεις φθάνει τα 10 μέτρα.

Το στοιχειώδες αγροτεμάχιο του ελαιώνα ονομάζεται «λαχίδι». Το κάθε λαχίδι χωρίζεται με αναχώματα, τα λεγόμενα «τράφια», τα οποία συγκρατούν το νερό της βροχής, ενώ στις επικλινείς εκτάσεις έχουν δημιουργηθεί αναβαθμίδες.

Μέσα από τον Ελαιώνα περνά το αρχαίο μονοπάτι που οδηγεί στο Μαντείο των Δελφών ενώ κάτω από τη περιοχή του χωριού Χρισσό (αρχαία Κρίσα), στο κατάφυτο με ελαιόδεντρα Κρισαίο Πεδίο βρισκόταν στην αρχαιότητα ο πυθικός Ιππόδρομος των Δελφών όπου διεξάγονταν τα Πύθια, αγώνες με πανελλήνια εμβέλεια.

Σήμερα ένα σημαντικό μέρος του ελαιώνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του δελφικού τοπίου – το οποίο έχει χαρακτηριστεί τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η περιοχή slide image 2

ΤΟ ΔΕΛΦΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

Δελφικό τοπίο χαρακτηρίζεται η περιοχή που εκτείνεται από τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών μέχρι την Ιτέα, περιλαμβάνοντας τον ελαιώνα της Άμφισσας και την κοιλάδα του Πλειστού.

Στην αρχαιότητα η περιοχή αυτή περιελάμβανε την κοιλάδα όπου κυλούσαν οι ποταμοί Πλειστός και Ύλαιθος οι οποίοι είναι σήμερα χείμαρροι. Το βασικό χαρακτηριστικό της χλωρίδας της περιοχής είναι η θαμνώδης βλάστηση, με μεγάλο μέρος της όμως, πιθανόν και τη μισή επιφάνεια της έκτασης αυτής, να καλύπτεται από ελαιώνες.

Τα ελαιόδεντρα έχουν προέλθει από εμβολιασμό αγριελιών και ανήκουν στη γνωστή ποικιλία “Αμφίσσης”. Τα περισσότερα από τα δέντρα αυτά στον επονομαζόμενο “Ελαιώνα της Άμφισσας” είναι αιωνόβια, γεγονός που τα καθιστά προστατευόμενα.

Το “Δελφικό τοπίο” θεωρείται άρρηκτα δεμένο, τόσο αισθητικά όσο και αρχαιολογικά, με τον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών. Για το λόγο αυτό έχει ανακηρυχθεί ως προστατευόμενη περιοχή και αποτελεί μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO

Η περιοχή slide image 3