Η Ελιά

Η ΕΛΙΑ slider 1

Η ΕΛΙΑ

Η ελιά, ένα κατ’εξοχήν μεσογειακό δέντρο, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις χώρες της Μεσογείου από τα χρόνια της αρχαιότητας μέχρι σήμερα. Έχει σημαδέψει με τη μακραίωνη παρουσία της, όχι μόνο το τοπίο, αλλά και τα ήθη και τα έθιμα, την παράδοση και τον πολιτισμό στις χώρες που καλλιεργείται.

Η ανάδειξη της ελιάς ως προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας στη σύγχρονη μαγειρική με σημαντικά οφέλη στην υγεία του ανθρώπου, προϋποθέτει τη σωστή παραγωγή και συσκευασία αυτού του φυσικού και παραδοσιακού προϊόντος.

H ελιά αποτελεί βασικό συστατικό της «Μεσογειακής διατροφής», την οποία η UNESCO ενέταξε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της “ Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας ”.

Οι επιτραπέζιες ελιές σκέτες σαν απεριτίφ, σε ωμές σαλάτες, ακόμη και σε μαγειρευτά φαγητά δίνουν έναν ιδιαίτερο τόνο στο τραπέζι μας.

Η ΕΛΙΑ slider 2

Η ΕΛΙΑ ΑΜΦΙΣΣΗΣ

Τα πρώτα στοιχεία που διαθέτουμε αναφέρονται στο μάζεμα καρπών των αγριελιών του Ελαιώνα της Άμφισσας ήδη από την Νεολιθική Εποχή! Πρώτοι οι Πελασγοί, σύμφωνα με τις πηγές, φύτεψαν εδώ ελιές κατά τα προϊστορικά χρόνια. Από τότε έως σήμερα, η χρήση του χώρου δεν έχει αλλάξει.

Στους κορμούς των τεράστιων δέντρων του Ελαιώνα της Άμφισσας, αναγνωρίζει κανείς το πέρασμα των αιώνων. Αν βρεθείτε εδώ φθινόπωρο ή χειμώνα, μπορείτε να παρακολουθήσετε και το μάζεμα του καρπού με τον παραδοσιακό τρόπο, που κρατάει από την αρχαιότητα: το χειρωνακτικό ραβδισμό.

Στον ελαιώνα αυτόν παράγεται και η περίφημη ελιά “Αμφίσσης”. Μεγάλη, στρογγυλή, με πλούσια σάρκα, γίνεται από παστή έως γλυκό του κουταλιού! Το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής, εμποδίζει την ανάπτυξη του κύριου εχθρού της ελιάς, του δάκου κι έτσι η χρήση φυτοφαρμάκων είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το πότισμα των δέντρων γίνεται με πρόχειρα φράγματα, αυλάκια και λάκκους που συγκρατούν το νερό της βροχής, μαζί και το χώμα που παρασύρεται. Έτσι, εξασφαλίζεται η υδροδότηση του Ελαιώνα της Άμφισσας που εκτείνεται σε υψομετρική διαφορά 500 μέτρων, αλλά και ο εμπλουτισμός του εδάφους με «φρέσκο» χώμα.

Η ΕΛΙΑ slider 3